top of page

© 2021 BY LYCKER

All rights reserved

nr01 logga litetkök white black.png
"Pekannötter och hasselnötter i en synnerligen härlig synergi"

Nötsmör är så enkelt och så gott att använda till så mycket i köket. Dessutom innehåller de underbara nötterna så mycket gott för kropp och knopp.


Idag gjorde vi nötsmör på pekannötter och hasselnötter, vi tillsatte en matsked kokosolja för att kokosolja är en superfood utan dess like precis som nötter.

R E C E P T r å v a r o r

250 gram ekologiska pekannötter

50 gram ekologiska hasselnötter

2 msk ekologisk och kallpressad kokosolja

En liten gnutta havssalt om man önskar.


s t e g f ö r s t e g

1 Sätt på ugnen på 200 grader

2 Häll över nötterna på en plåt och sätt in dem i ugnen 5-7 minuter. Håll koll på dem, så de inte blir brända. Värmen i nötterna släpper ut den naturliga oljan i nötterna.

3 Häll över nötterna i en snabb matprocessor eller mixer.

4 Mixa nötterna och häll i kokosoljan och salt om man önskar. Man behöver inte smälta kokosoljan då oljan smälter på de varma nötterna.

5 Mixa tills du får en jämnt smör och häll upp det i en ren burk.

a n v ä n d t i l l

Använd ditt nötsmör till overnight oats, gröten, på mackan, äppelpajen, kakor, doppa frukt i, smoothies, i thaimiddagen eller i rawbollarna.


O M P E K A N N Ö T T E R h i s t o r i a

De härliga pekannötterna är kanske inte den nöt som vi använder allra mest i vårt avlånga land. Pekannötter kommer från #Pekanhickoryträdet som är ett träd som är släkt med valnötsträdet. Kanske inte helt förvånande om man tittar på utseendet på dessa två nötter.


Trädet har sitt ursprung från USA och började växta längs Mississippifloden. Indianer förökade pekanträden till och med till Illinois och södra delen av Iowa. Efter Amerikanska inbördeskriget så började flera sorter av pekannötter att säljas. I delstaten Georgien finns det flest kommersiella odlare i USA.


Att Pekannötpaj härstammar från USA är kanske inte så konstigt då träden kommer därifrån. Det första receptet på #Pekannötpaj dök upp i Texas på 1870 - 1880-talet. Det absolut första receptet som liknar dagens pekannötpaj publicerades i en kyrklig välgörenhetskokbok i ST. Louis och var inskickad av en kvinna från Texas.


b r a f ö r

Pekannötter är bra för tarmarna och eftersom pekannötter är rika på kostfiber så hjälper det till att får en bra rytmisk rörelse i tarmarna. Tänk på att dricka tillräcklig vätska per dag för att få glädje av dessa fibrer. Dessa nötter är fulla av #Magnesium, magnesium är viktiga föra våra celler, vårt skelett och muskler.


Dessa magiska nötter innehåller också flest antioxidanter av alla nötter och är en av de fetaste nötterna. Det nyttiga fettet hjälper till att reglera kolesterolvärdena.

#Zink är en annan mineral som det finns mycket av i pekannötterna och Zink är bra för vår hjärna, våra ben, våra muskler, njurar och lever. Den livsviktiga mineralen är viktig för att vårt immunförsvar ska fungera korrekt. Ha en fin dag! Andreas & Jessica

Det är nått visst med naturen och miljön när man kommer norrut. Att se orörd natur så långt ögat kan nå och att kunna ta del av den. Det är rent fantastiskt.

Snötäckta fjäll och milsvida skogar är inget vi ser här i Småland så ett miljöombyte då och då gör gott för sinnet.

Vi hade några saker på vår lista som vi ville uppleva. Att bo en natt på ishotellet i Jukkasjärvi, vandra i Abiskos nationalpark, se renar, lära oss om samisk historia och njuta av naturen.


En flygtur från Kalmar till Arlanda och sedan vidare till Kiruna blev starten på vår resa till de nordligare breddgraderna i vårt avlånga land.


Vi började med en liten biltur till det omtalade Ishotellet som ligger i Jukkasjärvi precis utanför Kiruna.

Det finns ett permanent ishotell och ett som byggs upp varje år och ligger precis intill det som alltid står där.


Det var i det förstnämnda vi skulle spendera en natt, i ett rum som kallades "kameleont-rummet" för det pryddes av en stor isskulptur av just en kameleont. Det fanns även annan vacker iskonst och ett bord och stolar i detta kalla material. Det var en speciell atmosfär och väldigt vackert i hela rummet.

Det är spännande att vistas i ett rum som håller sig på minus fem grader hela tiden.

Som tur var fanns ett varmutrymme med både bastu, badkar och toalett bakom isrummet.


Innan det var dags att sova i det kallaste hotellrum vi någonsin vistats i så åt blev det middag i deras restaurang. Den var däremot inte kall eller gjort av is, utan en vanlig hederlig restaurang. Det kändes som att man inte kan Norrland utan att äta Kalixlöjrom och renstek så just det fick det bli till middag.


Innan vi återvände till hotellrummet så blev det stopp vid isbaren där de serverar allehanda drycker i glas gjorda av is. Fläderdrycken var riktigt god. På tal om glas gjorda av is, snacka om miljövänligt, naturen tillverkar, vi använder och sen får naturen tillbaka sin is. Perfekt kretslopp.


Åter i vårt rum så blev det värmande bastubad i varma delen innan vi greppade sovsäckarna och gick in till det iskalla rummet för en god natts sömn.

En härlig upplevelse och vi stannade kvar till sista minuten innan utcheck och sedan drog vi vidare på vårt äventyr.


Eftersom vi var i renarnas hemtrakter så hittade vi en liten gård med tillhörande museum där man kunde fika och vistas bland dessa fina djur. Vi matade och klappade på renarna gick en liten rundtur och läste om samisk historia och lärde oss att bland annat att samerna delar in året i åtta årstider, vilken kändes mer logiskt än att bara ha fyra. Vi läste och lärde oss lite om om samisk religion och hantverk. Det var väldigt intressant och lärorikt.


Turen gick vidare till Kiruna för att checka in på nästa hotell, dock ett varmt sådant denna gången. Vi passade på att titta på kyrkan som är en unik byggnad och väldigt vacker sådan. Som måste flyttas på i och med att hela staden flyttas. Så det var nog första och sista gången vi såg kyrkan där den står nu.


Dagen efter blev det en tur till den fantastiska nationalparken i Abisko. Vi tog en kortare promenad där och njöt av naturen, snön, bergen och vattnet. Vi ser fram emot att återvända hit på sommaren så vi kan besöka den omskrivna sjön "Trollsjön".


På det hela taget var det en väldigt härlig och givande resa och vi kommer absolut att besöka Kiruna med omgivning igen.


F E M B Ä S T A 1. Landskapet och all snö (även om det var lite snö när vi var där). 2. Upplevelsen på ishotellet. 3. Kiruna och lära sig om flytten och hur det ska gå till. Kul att prata med de som bor där och hur det påverkar dem. 4. Nutti Sámi Siida - Att få möjligheten att vara nära renarna och lära sig om samernas liv. Vi tyckte om att de har åtta årstider istället för fyra. 5. Maten och servicen på "Mommas Steakhouse" i Kiruna. Helt klart största överraskningen under resan. Slog alla andra restauranger med både genuinitet och service.


Något annat fantastiskt var att "Litet kök" föddes på flyget på vägen hem.



Uppdaterat: 28 mars 2021

Litet köks rawbollar görs på ekologiska råvaror och en massa kärlek.

Vi gör dem på dadlar, nötter (oftast mandel), havregryn, nötsmör eller kokosolja och någon trevlig smaksättning. Denna gång blev det choklad. För att choklad är så gott och passar till det mesta!


Vad är då rawbollar?

Jo, det är enkelt förklarat, ett bakverk som inte tillagas på något sätt utan att alla råvaror är rena och naturliga. De innehåller inga artificiella ämnen eller raffinerat socker. Råvarorna får helt enkelt tala för sig själva och stå för all god smak.

bottom of page