top of page

© 2021 BY LYCKER

All rights reserved

nr01 logga litetkök white black.png

Vi tycker om och uppskattar att upptäcka nya platser och se nya saker. Vi brukade resa utomlands ett par gånger varje år och även om det är roligt, lärorikt och bildande att se andra länder så finns det oerhört mycket att upptäcka här hemma i Sverige. Alltifrån att vara i naturen till att se fler av våra städer.

Vi tycker som sagt om att vistas i naturen och vandra i skog och vildmark. Så, när vi bestämde med några nära vänner att ha en helg tillsammans så kom först tankarna på att åka till Helsingborg och besöka Söderåsens nationalpark. Vi ville vandra i och njuta av höstens färger i ett vackert lövskogstäckt landskap såhär i slutet av oktober.


Vi sökte efter boende via #Airbnb, något som vi gjort många gånger men hittade inget som passade oss just i den trakten. Vi tittade vidare på andra platser runtomkring och hittade då Skånes största ö, Ivö, som ligger i nordöstra Skåne.

Där, mitt på ön hittade vi mysig, modern och fin stuga som hade det vi behövde. Plus en utomhuspool. Det är lite lyxigt. När vi kom fram på fredagskvällen så satt vi i poolen och njöt av värmen från vattnet och känslan av en stjärnklar himmel ovanför oss. Det var helt magiskt.


Ivö har en naturreservat som heter "Ivö klack" och till stor del består av bokskog så det passade oss perfekt. Ivö klack är även ett utomhusmuseum med mycket information om dels platsen men också bland annat industrin som fanns där i början av 1900-talet när de bröt kalksten och kaolin. Man kan också hitta fossiler om man letar noga i det gamla brottet.


Vi vandrade ned i det gamla kalkbrottet och såg de lämningar som finns kvar efter industrin där, sedan gick vi längs stigar och njöt av naturen, bokskogens höstlöv och vattnets strandkant. Det blev dock inget badande även om vi gillar att bada även när det är kallt.

Efter en pastasallad till lunch begav vi oss vidare till en annan del av naturreservatet som heter "Ugnsmunnarna" på öns västra sida. Det är några speciella kalkgrottor som ligger längs vattnet och är lite häftigt att se. Det skulle tydligen finnas gott om fossiler också men tyvärr hittade vi inga.


Lördagen avslutades med middag i Sölvesborg, på restaurang "Salvatores med Påhlssons" som vi gärna besöker när vi är i närheten. Den drivs av en fantastisk krögare vi lärt känna när han hjälpte oss att arrangera vårt bröllop.

Har ni vägarna förbi Sölvesborg så rekommenderar vi att ni äter där.

Vi skapade även en video från helgen! Ha en fin dag! Andreas & Jessica

Sommaren är en av de bästa årstiderna som vi vet, det är så mycket njutbart med sommaren. Men i mitten av augusti så längtar man ändå lite efter varma tröjor, tända ljus och goda soppor.


Med den här soppan håller man sig mätt länge och man får i sig mycket protein från både nötter, frön och linser.


R E C E P T [För Fyra] r å v a r o r

Rapsolja

1 stor gul lök

3 st vitlöksklyftor 1 selleristjälk

3-5 morötter

1 bit riven ingefära (storlek som en halv tumme, ta inte fel..) 1 tsk chiliflakes eller 1 bit chili (smaka för att känna styrkan) 1,5 dl röda linser Vätska efter behov, beroende på storlek av råvarorna.

1 burk kokosmjölk eller kokosgrädde

1 msk spiskummin

2 tsk koriander

2 tsk garam masala

peppar och salt efter smak. Rostade frön, nötter som önskas. En liten bit vitlöksbröd är gott till.


s t e g f ö r s t e g

1 Häll i lite rapsolja eller annan olja efter smak i en större gryta eller kastrull. Tänk på att ha en gryta som det inte fastnar i botten så lätt.

2 Skär morötterna, sellerin, löken. Riv ingefära och vitlöken.

3 Lägg i de hackade grönsakerna i grytan och låt dem få lätt färg på medeltemperatur. När de har fått lite färg, lägg i vitlöken och chilin i pannan.

4 När allt fått färg, så lägger du i kryddorna och lägg i mer olja om det kräver det. Låt grönsakerna få smak av kryddorna.

5 Skölj linserna väl och lägg sedan i dem i grytan. Låt dem sauteras med grönsakerna och kryddorna i ungefär 3-4 minuter. 6 Häll i en burk med kokosmjölk eller kokosgrädde. Häll i lite vatten om det kräver det. 7 Rosta frön och nötter i en panna.

8 Smaka av soppan och tillsätt mera kryddor och salt om det behövs. 9 Mixa soppan slät och njut med en liten bit vitlöksbröd och härligt rostade frön och nötter.


Njut!


O M L I N S E R

Linser är som bönor en bra källa till proteiner, de har faktiskt lika mycket proteiner som kyckling. De innehåller även antioxidanter, zink, A, B1, B2, B3, B6, C, E, kalium, fosfor, folsyra, kalcium, järn, magnesium och natrium.


b r a f ö r

Linser reglerar kolesterolet i blodet och man får i sig mycket kalcium. De innehåller också mycket fibrer som är bra för mage och tarmar. Ha en fin dag! Andreas & Jessica

Under ett bra tag har vi haft ögonen på glashusen i Dalsland och tänkt att hur underbart det vore att uppleva det. Dock har vi inte riktigt känt att vi vill stanna i tre dagar.


Men när Jessica såg att ägarna från "Erikson Cottage" valt att köpa två glashus till deras ägor i Ljungsarp så kände Jessica direkt att det vore den bästa presenten till vår bröllopsdag i augusti.


Huset som Jessica bokade heter "Skogen" och ligger ostört mitt i skogen. Det andra glashuset kallas för "Sjöblicken".

Den 11 augusti tog vi bilen och åkte till Ljungsarp som ligger i Tranemo kommun. Ungefär 2 timmar från Vetlanda.


När vi kom fram bjöds vi på kaffe/te och deras goda kardemummabullar och efter fikat så fick vi följa efter till parkeringen för de som ska bo i glashuset "Skogen".

De hade en liten vagn som man drog sin packning på och så gick man en bit in i skogen. När man kommer fram så möts man av denna vackra och trolska plats. Det är något speciellt att bara vara och bo i ett glashus. Ett lugn faller på plats och det var helt magiskt att bara ligga i sängen och titta upp mot träden och på stjärnorna på natten.

På Erikson Cottage har de verkligen tänkt på allt, allt som man kan behöva en natt i deras glashus. Vi saknade ingenting och det var bara helt perfekt på alla sätt. Det fanns ett litet kök, utedass, miniförråd för packning och annat. I taket hänger en fotogenlampa som man tänder när det blir mörkt.

Vi beställde middag som de levererade ut till skogen. Kom med en korg och maten smakande utsökt. Köttet var från en lokal producent, bröden var hembakade och de har även till middagen en helhetstänk. Precis som vi älskar.


I det lilla köket i skogen finns vackra keramik fat, koppar och äldre vackra bestick. Inget lämnas åt slumpen på denna plats.

På morgonen kom även frukosten ut i en vacker korg med hembakade surdegsbröd, skinka, ost, brieost, honung, hallon, melon, yoghurt, juice, kaffe/te med mera.


Efter en natt i glashuset smakade denna frukost så gott och vi satt nästan en timme och bara åt och njöt av lugnet.


Det kändes så rogivande efter en natt och det var ett sådant lugn som infunnit sig i båda två. Tio i elva så tog vi vår packning och åkte för att checka ut. Vi hade gärna stannat hela dagen och bara varit.

Vi kommer helt klart att komma tillbaka, kanske testar vi andra glashuset eller blir det "skogen" igen för det var så underbart.


Se gärna vårt klipp från vår resa >>>

Ha en magisk dag! Andreas & Jessica

bottom of page