top of page

© 2021 BY LYCKER

All rights reserved

nr01 logga litetkök white black.png

I våras blev vi tillfrågade att vara med i en sommarpodd till sommaren 2021. Men när en ihållande hosta inte gick över så kunde vi inte spela in vår podd på plats och vi försökte spela in i vårt hem istället med lite blandat resultat (några hostiga tillfällen). Så vi kunde inte vara med och lät vår inspelade hemmapodd ligga i en mapp på datorn.


Igår besökte jag (Jessica) ett favoritställe i Vetlanda, nämligen "Raw Bistro" och efter härligt och givande samtal så blev jag peppad att dela podden på våra egna kanaler. I podden pratar vi om Litet Kök, uppstarten, men också om oss själva och våra vägval. Att vi 2016 sålde vår bostad i Djursholm utan att faktiskt veta vart vi skulle vidare. Att vi blev så påverkade av SVT´s program "Familjer på äventyr" att vi tog det steget.


Om det som vi anser är viktigt i våra liv, att vara tillsammans mycket och att ha mycket tid med vår son. Att faktiskt sätta våra regler hur vi vill leva och vara. Att "känna" istället för att "analysera".

"Jag lyssnade på en annan podd om en mångmiljardär om sa att han jobbat hela sina barns uppväxt och han ångrade det så mycket. Det spelar ingen roll hur mycket pengar du har, du kan aldrig köpa tid. Du kan aldrig köpa tillbaka tid som varit, det är väldigt talande om vad som betyder något. " - Andreas

När vi började tänka på att skaffa familj så drack vi ofta te i soffan och pratade om vad vi tyckte var viktigt. Vi ville ha mycket tid tillsammans och inte för långa dagar på förskola och skola. Men när man bor i Stockholm kan det vara svårt, speciellt om man vill köpa villa och hamnar långt ut. Att det skulle bli Vetlanda för oss trodde vi aldrig. Speciellt inte Jessica, som älskade storstadslivet och aldrig hade haft en tanke att flytta tillbaka. Men ibland ska man inte vara bombsäker på vad som är bäst.


Klicka på bilden eller följ länken till podden här.

"Nu ska jag säga en sak du tycker är jättejobbigt. Vet inte hur det uttalas [Okinawa kobudo]" - Jessica

Efter samtal från vänner så kikade vi på jobb i Vetlanda och blev så förvånad när det fanns jobb som lärare i dataspelsutveckling på Ädelfors folkhögskola. Det som Jessica är utbildad till. Jag sökte jobbet och det galna var att även att vi båda läst annonsen så missade vi en enda mening "programmeringslärare", i rubriken stod det kort och gott "Dataspelsutvecklare". Men tack och lov missade vi den meningen och Jessica sökte tjänsten. Senare har Jessica fått veta att det gjorde så med flit, de ville få in en bredd på sina ansökningar. Jessica kom på intervju. Under intervjun så kom det upp att en annan lärare skulle vara föräldraledig hela höstterminen och jobbade med inriktningen speldesign. Precis det som Jessica var mest intresserad av. Vi som redan sålt vår bostad i Djursholm kände att vi testar ett halvår och så får vi se vad som händer sedan. Kanske blir det Skåne, Åland eller kanske Nya Zeeland då istället. Men det blev Holsbybrunn och vi har aldrig ångrat det vägvalet, tvärtom blev det bättre än vad vi kunde föreställa oss. Det kanske inte blev det "äventyr" som vi tänkt från början, utan ett annat slags "äventyr".


Det blev så bra! Jessica fick möjlighet att starta en ny kurs och kursen fick namnet "Indie Game Studio" och hon jobbar med det hon älskar. Andreas studerade till kock och började göra det han har passion för. Att våga är så viktigt och inte låta rädslor stå i vägen, att ha tillit och våga vara fri.


Om vi hade haft musik i vår podd så hade vi valt dessa låtar och de kan du lyssna på här.

Som tex "On the sunny side of the street", "Big in Japan", "Soul food", "Loose yourself" med flera.

Ha en fin sommar och

Andreas & Jessica

#Sommarpodd #Sommar #Podd #SVT #FamiljerPåÄventyr #LitetKök #RawBistro //1991 tog Jessica studenten och hon och några vänner hamnade i ett hus (tror att det var på Rudingatan) klockan sju på morgonen i Holsbybrunn och åt överkokta spagetti med smör efter en lång natt med skratt, dans och röj. Om det kommit ned en liten fe och sagt "Du kommer flytta till Holsbybrunn när du blir äldre, då hade jag fullkomligt skrattat och sagt att det finns inte en chans i världen. //

Idag har vi fått leverans på chilisåser som vi fullkomligt älskar hos Litet Kök. Det är Chilisåser från Skälshults gård som ligger i norra Oskarshamn i Småland. I slutet av maj 2020 hade vi en mindre middag ute på altanen och då fick vi "Starflame" och "Habanero" chilisåser från just Skälshults gård i present till oss. De har används flitigt till allt från smakhöjare till såser, grytor, röror eller bara som den är till hamburgaren eller annat gott.

"Vi är galet förtjusta i deras chilisåser utan onödiga tillsatser och dessa ljuvliga chilisåser har bara tre ingredienser; chili, vinäger och kärlek"

Om man läser om Skälshult gård och deras odlingar så blir man extra glad. De har en passionerad tanke om att odla miljövänligt och allt för att behålla biologisk mångfald. De odlar dragväxter för att få nyttodjur i deras växthus. Du kan läsa mer om hur det arbetar här.


Så nu kan du köpa chilisås och även en barbequesås i vår shop. c h i l i s å s e r


Ha en fin dag

Andreas & Jessica

Något som verkligen är gott, så är det en #Bolognese som fått stå och puttra i all evighet och speciellt med hemmagjord #pasta till. Men ibland vill man få in lite annat nyttigt och bra till både stora och små, något som även är bra för vår jord. Jessicas egenskapade pastarätt har fått två fyror vid middagen idag och vår son trodde dessutom att det var kött i!

I vårt hem försöker vi äta vegetariskt några dagar i veckan. Detta började vi med 2012 då vi började med en köttfridag i veckan. Sen har det bara ökat och intresset för vegetarisk och vegansk mat är stor hemma hos oss och det genomsyrar även Litet Kök.


Idag delar vi med oss av ett fantastiskt enkelt recept som Jessica skapat. Denna mat är full med magnesium, järn, kalium. Du kan läsa mera om valnötter längst ned i detta blogginlägg.

R E C E P T [För Fyra] r å v a r o r

5 dl valnötter

6 vitlöksklyftor 1 msk oregano

1 msk basilika

1 msk rosmarin

1 msk timjan 1 msk paprikakrydda 2 lagerblad

3 dl passerad tomat

2 msk tomatpuré 1 lök 2 selleristjälkar

2 mindre morötter eller en stor

En halv påse bladspenat Olivolja efter behov (behövs en hel del)

Salt och peppar efter smak

Pasta för fyra

Samt Italiensk musik i högtalaren, kolla in vår Spotifylista "Pasta Tunes". https://open.spotify.com/playlist/74aHvZITVPwvZLgVCtyaUP?si=6e105e69e79040c1

s t e g f ö r s t e g

1 Sätt på pastavatten och salta.

2 Skär morötterna, sellerin, löken smått eller mixa i en matberedare. När det är klart så lägg över dem i en tallrik.

3 Mixa valnötterna tills de blir rejält mixade, men inte så att de blir som mjöl. Häll över dem i en skål.

4 Häll i mycket olivolja i stekpannan och stek morötterna, sellerin och löken som du mixat eller skurit smått. Riv ned tre vitlöksklyftor.

5 När lök/selleriblandningen reducerats och löken blivit något genomskinlig så lägger du i kryddor och valnötterna. Tillsätt mer olivolja så det inte bränner fast i botten. 6 Häll i passerade tomater, bladspenaten, tre vitlöksklyftor och ca 1/2 - 1 dl vatten i en stark blender och mixa tills färgen är brun och bladspenaten är mixad ordentligt. Häll i bland valnötterna och lök/selleriblandningen. 7 Underkoka pastan något, så att den får gotta till sig med såsen.

8 Låten röran puttra och smaka av. 9 Lägg i pastan i grytan/stekpannan med såsen och lägg i lite riktigt smör.


Njut!


O M V A L N Ö T T E R

h i s t o r i a o c h n u

I sydvästra Frankrike har man hittat rostade valnötsskal vid neolitiska platser när man gjort utgrävningar. Det indikerar att man ätit valnötter i minst 8000 år.


De forna grekerna tros ha börjat med att odla valnötsträd och vid medeltiden odlades valnötsträd i till och med England.


Numera odlas valnötter i många länder och det blir cirka 1,5 miljoner ton på ett år.


Kina är världsledande producent följt av USA, Iran och Turkiet. Inom Europa är de största odlingsländerna Ukraina, Rumänien, Frankrike och Italien.


b r a f ö r

Valnötter innehåller mycket näring och energi. De innehåller mycket nyttigt fett och fibrer. De har ett högt innehåll av järn (som behövs för att blodets upptagning och transport av syre ska fungera normalt). Kalium som kroppen använder för att reglera blodtrycket. Sedan har det en hel del andra bra näringsämnen i sig, som vitaminet B6, magnesium, folat och omega-3 Ha en fin dag! Andreas & Jessica

bottom of page