top of page

© 2021 BY LYCKER

All rights reserved

nr01 logga litetkök white black.png

Härlig, kul och givande matmässa på många sätt…


Litet kök har spenderat två dagar på matmässan GastroNord.

GastroNord är en stor matmässa som hålls vartannat år och ger en massa matnyttigt (hihi) om branschen, nyheter inom råvaror och chansen att hitta nya producenter, stora som små och att knyta lite kontakter.


Dagen innan vi kom till mässan hade glass-SM hållits och det bjöds på den glass som blivit över från tävlingen. Gissa vart vi började? :)

En smakkombination av basilika och rosmarin var oväntad men helt ljuvlig som glass. En härlig start på dagen.


Så, när man börjar dagen med dessert måste man ju hitta varmrätten efteråt. Och det var det ingen brist på.

Men vart ska man börja? Växtbaserade produkter och råvaror är något som behövs och något som blir större och större. Det är ju också ett måste då vi behöver, för klimatets skull, tänka på vad vi äter och vart det vi äter kommer ifrån.

Under våra dagar på mässan hann vi se och smaka på flera nya produkter. Det var baserat på allt ifrån lupiner, baobab, seitan och baljväxter.


Ett smakprov av kebab gjord på den vetebaserade råvaran “seitan” satt fint efter glassen och den smakade fantastiskt.

Konsistens som kyckling, med ett behagligt tuggmotstånd och att den tog till sig smaken av kryddorna på rätt sätt. Det här är något vi kommer att använda i vår matlagning. Så det kommer att finnas i en och annan lunch framöver.


Vi hittade också en annan helt, för oss, ny råvara som heter baobab och är en frukt från träs på den afrikanska slätten. Fruktens kött används främst i trycker och i såser, men tydligen också i hudvårdsprodukter. Vi smakade på tre olika såser baserade på baobab som vi gillade. Så också nått att hålla utkik efter.


Lupiner är inte något man brukar förknippa med mat men på lupinbönor har en kreativ producent gjort en vegansk röra som man kan göra alltifrån burgare till grytor på.


En annan fin produkt var burgare, nuggets och färs gjort på mungbönor. Det var också lite överraskande men gott och med en behaglig konsistens, dessutom helt svenskproducerat och ekologisk.


För er som vill läsa om kött så måste jag göra er lite besvikna, det var inte så många utställare med just kött eller fisk. Vi provade irländskt lamm, franskt fläskkött och paté och estländsk sill.


Vi hittade väldigt mycket olika drycker och dryckestillverkare. Bland annat ett musteri som har sin tillverkning här i Småland och gör riktigt god äppeljuice och äppelcider. Finns en chans att den dyker upp hos oss.

En annan intressant dryck var ett bordsvatten med tillsatta aminosyror och mineraler och naturliga smaker. Favoriten där var deras lingonvatten.

Såklart även kombucha, denna från ett litet bryggeri utanför Stockholm som tillverkar finfin kombucha.


Vi fick även stifta bekantskap med en dryck som hette Shozu, som är en koreansk dryck som liknar kombucha. En mycket god och uppfriskande liten dryck gjord på citrusfrukten yuzu.

Även te och kaffe fanns det gott om, och kul att se att det var mycket ekologiskt och fairtrade när det kom till både te och kaffe.


Vilket för oss in på nästa godsak.

Choklad. Ja vi skrev choklad i rubriken så då måste vi ju nämna även det. Det fanns gott om choklad, allt från vit-, mjölk- och mörk choklad till vegansk.

Med mängder av olika, mer eller mindre bra smaker, baconsmak var ingen höjdare…


Vi pratade bland annat med Sveriges enda tillverkare av choklad. Vadå? tänker ni, det finns väl massor av chokladtillverkare i Sverige? Både ja och nej, vi fick lära oss de flesta köper färdig kakao från odlaren medan den här tillverkare köper in kakaobönorna och behandlar dessa och maler själv och skapar sin egen choklad från grunden.


Kul att lära sig så mycket om choklad och bara att prova choklad gjord olika kakaobönor och från olika platser. Vilken skillnad i smak det kan vara från böna till böna.


Det finns mycket mer på mässan än bara mat, glass, choklad och bakverk.

Det finns även all form av utrustning för en restaurang man kan tänka sig behöva.

Och det mesta i porslinsväg man kan tänka sig. Så vi botaniserade även lite bland fat, skålar och tallrikar. Hittade en fin stekhäll för att ha på spisen eller för grillning ute, hade varit perfekt att göra smashburger på.


En liten video från dagarna på GastoNord.

Om det är något som de flesta älskar så är det pasta och allt härligt i det Italienska köket. Det går att förändra i all oändlighet och det finns så många olika pastasorter. Penne är perfekt för en härligt god pastasallad med riktigt fin olivolja. Även Conchiglie är en perfekt pasta för pastasallader eller såsiga pastarätter. Men att göra egen pasta från grunden är ändå alltid kung i ett kök. När vi har catering med lasagne gör vi pastaplattor från grunden och inget slår det. Vanligt vis gör vi egen Fettuccine, Pappardelle eller Tagliatelle när vi gör egen pastadeg hemma. En skillnad på dessa är bredden på pastan.


Det enkla kan vara så gott och jag [Jessica när jag tog en buss från Bergamo till San Pellegrino i Italien och hamnade på en inhemsk italiensk restaurang. Jag beställde "Sugo di Pomodoro" en enkel pastarätt med tomatsås. Den var magisk att avnjuta vid floden som rinner igenom San Pellegrino.


San Pellegrino är förövrigt otroligt gott bubbelvatten och mineralvattnet som börjar sin resa i Valle Brembana-bergen och tar trettio år att rinna långsamt ner till källan i San Pellegrino.


"Nu tillbaka till pastan!"

Det här med pasta har "Pasta grannies" i fingrarna och det är magiskt att se hur de skapar "lorighittas" med kärlek. Tidigare åts lorighittas bara under helgdagar och det tar lång tid att laga. Kanske får prova det en gång.

Grundrecept pastadeg 4 portioner: -4 dl durumvetemjöl -2 st ägg -1 dl vatten -1 msk olivolja -salt Gör så här: -Häll upp mjölet i en hög mitt på ett bakbord, skärbräda eller köksbänk. -Gör ett hål i mitten av mjölet. -Lägg i äggen, oljan och saltet i mitten av mjölet. -Vispa lätt med en gaffel så att allt blandar sig. Fös lite av mjölet i vätskan åt gången, så att inte allt rinner ut över ytan. -Tillsätt lite vatten så du arbetar in alla mjöl i degen. -Knåda degen tills den blir härligt mjuk och tänjbar. -Tillslut formar du degen till en liten boll och plastar in den. -Låt pastadegen vila 1 - 2 timmar i rumstemperatur. Om man gör pastadeg på enbart ägg och inte vatten, så ska pastadegen vila längre. Då ska den vila i ca 6 timmar.

" Det är viktigt att pastadegen får vila. Under tiden den vilar och sussar så absorberas vattnet av mjölet och glutentrådarna slappnar av och det ger en stark, smidig och rullbar deg"

När pastadegen har fått vila är det dags att göra pasta:

-Dela degen i tre lika stora delar. -Tillsätt mjöl på underlaget. -Platta degen så att det är lättare att använda degen i pastamaskinen.

-Kör plattorna i pastamaskinen på den grövsta läget. Sen kör du plattorna igen och igen på de tunnare lägena. Gör detta minst tio gånger tills degen är riktigt tunn. -Låt gärna degen vila ett tag efter att den har blivit lång och "utkavlad" av pastamaskinen. -I sista steget byter du tillsatsen till det du önskar. -Kör sedan igenom degen och får ett fantastiskt resultat. -Låt pastan torka lite innan du kokar den i kokande saltat vatten i 1-3 minuter. Det går fort att få pastan klar.

Jag tänkte precis avsluta med att skriva "Tack o lov att Marco Polo lärde italienarna om pasta", men när jag sen googlade och läste på hemsidan "Om världens historia". Där lärde jag mig att det förmodligen bara är en myt att Marco Polo skulle få äran för vår kära pasta i Italien.


Tydligen så hade Italienarna ätit pasta långt innan Marco Polo kom hem 1295 från sin upptäcktsresa i Kina.

"Men när han 1295 kom hem till Venedig, efter att ha tillbringat ett tjugotal år i Österlandet, gav han ut en bok om sina äventyr. I den berättar han att man vid den kinesiske härskaren Kubilai khans hov åt ett slags nudlar, förmodligen tillverkade av rismjöl eller brödfrukt. - Sara, Om världens historia Läs hela artikeln här

Men hur det än var så är vi många i världen som blir lyckliga av pasta och en som blir galet lycklig av pasta är ingen mindre än Benjamin Ingrosso. Det är fantastiskt och se hur pasta är en del av hans liv.

Avslutar vårt lilla blogginlägg med en länk till Mauri Hermundsson videoklipp på sin kanal "Uppdrag mat", där tre personer tävlar i att laga den bästa pastan. Benjamin fick ynka 50 svenska riksdaler, tror du att han lagade den godaste pastan? Kika och se efter! Ha en fin dag! Andreas & Jessica #Holsbybrunn #Vetlanda #Catering #LitetKök #Lunch #Takeaway #Pasta #Pastalover #MarcoPolo #EatPrayLove #Pastadeg #Pastadough #Italien #Italy #Kitchen #LoveForPasta #BenjaminIngrosso #Mauri #UppdragMat #Bergamo #SugoDiPomodoro #PastaGrannies #Lorighittas #MarcoPolo #Pellegrino #SanPellegrino #LyckaMedPasta

Om det är något som är riktigt skönt så är det nystarter som ett nytt år. Eller efter sommarsemestern eller alla måndagar på ett år. Men ett nytt år är alltid störst och härligaste nystarten.


Det här blogginlägget kommer inte handla om mat, recept, resor eller annat som man kan tänka sig att Litet Kök ska skriva om. Utan om nystarter och attraktionslagen.


Attraktionslagen hade landat framför mina fötter i mitten av 00-talet genom boken "The Secret" som Rhonda Byrne skrivit. Men det var under nyår 2010 som jag började använda verktygen och på mitt sätt.


Jag [Jessica] var i London under tre veckor i slutet av 2010 och på nyårsafton valde jag att vara kvar i min kompis lägenhet istället för att ta mig till andra sidan stan på fest. När jag gick ned i lilla kvartersbutiken och skulle handla en massa gott så hittade jag detta kort och på en sekund bestämde jag mig för att planera för 2011 och skriva ned saker i kortet som jag ville uppnå.

Köpte med mig två rätter och naan-bröd från Indiska restaurangen runt hörnet och begav mig tillbaka till lägenheten i Fulham som jag fått låna under några veckor.


Det var en sådan mysig nyår och det var magi att sitta och äta den goda Indiska maten och planera för mitt år. Jag skrev ned olika saker jag ville uppnå och klistrade sedan igen kuvertet.


Det tog två år innan jag hittade kortet igen och jag fick en chock när jag såg att allt som stod i kortet hade slagit in. Har sedan dess gjort liknande avslut och nystarter inför varje nytt år.

Tycker att det är bra att reflektera över året som har varit och skriva ned vad man är mest tacksam över. Efter det börja med att fundera på vad man önskar med det nya året. Det finns många bra sätt att göra det på och det viktigaste är att finna sitt eget sätt.


Att skapa en vision board med bilder på det man vill uppnå är ett bra sätt eller skriva ned det i en punktlista.


Att visualisera det man vill uppnå är ett starkt sätt att nå sina drömmar. Det här klippet från 1997 med Jim Carrey och Oprah Winfrey visar jag varje läsår för mina deltagare som studerar Indie Game Studio på Ädelfors folkhögskola där jag jobbar.


Det är magiskt hur Jim fokuserade så starkt på sina önskningar och att han uppnådde dem på det viset. Men idag har Jim kommit mycket längre än så. Som han säger "jag önskar att alla fick uppnå berömmelse och bli rika, så skulle det se att det inte är lycka".

Det är därför jag tycker att det är så enormt viktigt att man alltid frågar sig "varför". Varför önskar jag just detta, vad drivs mina önskningar och mål av. När jag hade en sommarkurs 2017 i attraktionslagen hos Ädelfors folkhögskola så hade jag en bild med ett skattade barn och frågan "Varför".


Vi ska vara som en fyraåring till oss själva och fråga oss om och om igen "varför"? . För det är då som vi verkligen kan komma nära essensen av oss själva.

Om vi har hjärtat med i det vi gör så kan det aldrig bli fel. Så om du känner inspiration så gör det på ditt sätt och här kommer några tips:

  • Köp en bullet journal och skriv dina önskningar i den och planera inför året och använd den som en kalender. Finns många vackra klipp på Youtube med inspiration.

  • Gör en vision board, kopiera in bilder och skriv ut. Eller klipp bilder från tidningar och klistra dem på ett ark, gärna ett A3 eller större.

  • Skriv en punktlista med saker du önskar dig.

  • Ha en anteckningsbok där du gör din vision board.

  • Rita och måla dina önskningar.

Men det allra viktigast för att uppnå sina önskningar är att vara tacksam för nuet och det man har i sitt liv nu. Så jag rekommenderar alla att ha tacksamhetsbok eller tacksamhetstunder under dagen. Ha ett magiskt 2022! Andreas & Jessica

bottom of page