top of page
nr01 logga litetkök white black.png

"Måste du sörpla så där, undrade hans mamma. "Annars vet man inte att det är soppa", sa Emil

Sommaren är en av de bästa årstiderna som vi vet, det är så mycket njutbart med sommaren. Men i mitten av augusti så längtar man ändå lite efter varma tröjor, tända ljus och goda soppor.


Med den här soppan håller man sig mätt länge och man får i sig mycket protein från både nötter, frön och linser.


R E C E P T [För Fyra] r å v a r o r

Rapsolja

1 stor gul lök

3 st vitlöksklyftor 1 selleristjälk

3-5 morötter

1 bit riven ingefära (storlek som en halv tumme, ta inte fel..) 1 tsk chiliflakes eller 1 bit chili (smaka för att känna styrkan) 1,5 dl röda linser Vätska efter behov, beroende på storlek av råvarorna.

1 burk kokosmjölk eller kokosgrädde

1 msk spiskummin

2 tsk koriander

2 tsk garam masala

peppar och salt efter smak. Rostade frön, nötter som önskas. En liten bit vitlöksbröd är gott till.


s t e g f ö r s t e g

1 Häll i lite rapsolja eller annan olja efter smak i en större gryta eller kastrull. Tänk på att ha en gryta som det inte fastnar i botten så lätt.

2 Skär morötterna, sellerin, löken. Riv ingefära och vitlöken.

3 Lägg i de hackade grönsakerna i grytan och låt dem få lätt färg på medeltemperatur. När de har fått lite färg, lägg i vitlöken och chilin i pannan.

4 När allt fått färg, så lägger du i kryddorna och lägg i mer olja om det kräver det. Låt grönsakerna få smak av kryddorna.

5 Skölj linserna väl och lägg sedan i dem i grytan. Låt dem sauteras med grönsakerna och kryddorna i ungefär 3-4 minuter. 6 Häll i en burk med kokosmjölk eller kokosgrädde. Häll i lite vatten om det kräver det. 7 Rosta frön och nötter i en panna.

8 Smaka av soppan och tillsätt mera kryddor och salt om det behövs. 9 Mixa soppan slät och njut med en liten bit vitlöksbröd och härligt rostade frön och nötter.


Njut!


O M L I N S E R

Linser är som bönor en bra källa till proteiner, de har faktiskt lika mycket proteiner som kyckling. De innehåller även antioxidanter, zink, A, B1, B2, B3, B6, C, E, kalium, fosfor, folsyra, kalcium, järn, magnesium och natrium.


b r a f ö r

Linser reglerar kolesterolet i blodet och man får i sig mycket kalcium. De innehåller också mycket fibrer som är bra för mage och tarmar. Ha en fin dag! Andreas & Jessica

Comments


bottom of page