top of page
nr01 logga litetkök white black.png

Bakverk, växtbaserad mat och en och annan chokladbit...

Härlig, kul och givande matmässa på många sätt…


Litet kök har spenderat två dagar på matmässan GastroNord.

GastroNord är en stor matmässa som hålls vartannat år och ger en massa matnyttigt (hihi) om branschen, nyheter inom råvaror och chansen att hitta nya producenter, stora som små och att knyta lite kontakter.


Dagen innan vi kom till mässan hade glass-SM hållits och det bjöds på den glass som blivit över från tävlingen. Gissa vart vi började? :)

En smakkombination av basilika och rosmarin var oväntad men helt ljuvlig som glass. En härlig start på dagen.


Så, när man börjar dagen med dessert måste man ju hitta varmrätten efteråt. Och det var det ingen brist på.

Men vart ska man börja? Växtbaserade produkter och råvaror är något som behövs och något som blir större och större. Det är ju också ett måste då vi behöver, för klimatets skull, tänka på vad vi äter och vart det vi äter kommer ifrån.

Under våra dagar på mässan hann vi se och smaka på flera nya produkter. Det var baserat på allt ifrån lupiner, baobab, seitan och baljväxter.


Ett smakprov av kebab gjord på den vetebaserade råvaran “seitan” satt fint efter glassen och den smakade fantastiskt.

Konsistens som kyckling, med ett behagligt tuggmotstånd och att den tog till sig smaken av kryddorna på rätt sätt. Det här är något vi kommer att använda i vår matlagning. Så det kommer att finnas i en och annan lunch framöver.


Vi hittade också en annan helt, för oss, ny råvara som heter baobab och är en frukt från träs på den afrikanska slätten. Fruktens kött används främst i trycker och i såser, men tydligen också i hudvårdsprodukter. Vi smakade på tre olika såser baserade på baobab som vi gillade. Så också nått att hålla utkik efter.


Lupiner är inte något man brukar förknippa med mat men på lupinbönor har en kreativ producent gjort en vegansk röra som man kan göra alltifrån burgare till grytor på.


En annan fin produkt var burgare, nuggets och färs gjort på mungbönor. Det var också lite överraskande men gott och med en behaglig konsistens, dessutom helt svenskproducerat och ekologisk.


För er som vill läsa om kött så måste jag göra er lite besvikna, det var inte så många utställare med just kött eller fisk. Vi provade irländskt lamm, franskt fläskkött och paté och estländsk sill.


Vi hittade väldigt mycket olika drycker och dryckestillverkare. Bland annat ett musteri som har sin tillverkning här i Småland och gör riktigt god äppeljuice och äppelcider. Finns en chans att den dyker upp hos oss.

En annan intressant dryck var ett bordsvatten med tillsatta aminosyror och mineraler och naturliga smaker. Favoriten där var deras lingonvatten.

Såklart även kombucha, denna från ett litet bryggeri utanför Stockholm som tillverkar finfin kombucha.


Vi fick även stifta bekantskap med en dryck som hette Shozu, som är en koreansk dryck som liknar kombucha. En mycket god och uppfriskande liten dryck gjord på citrusfrukten yuzu.

Även te och kaffe fanns det gott om, och kul att se att det var mycket ekologiskt och fairtrade när det kom till både te och kaffe.


Vilket för oss in på nästa godsak.

Choklad. Ja vi skrev choklad i rubriken så då måste vi ju nämna även det. Det fanns gott om choklad, allt från vit-, mjölk- och mörk choklad till vegansk.

Med mängder av olika, mer eller mindre bra smaker, baconsmak var ingen höjdare…


Vi pratade bland annat med Sveriges enda tillverkare av choklad. Vadå? tänker ni, det finns väl massor av chokladtillverkare i Sverige? Både ja och nej, vi fick lära oss de flesta köper färdig kakao från odlaren medan den här tillverkare köper in kakaobönorna och behandlar dessa och maler själv och skapar sin egen choklad från grunden.


Kul att lära sig så mycket om choklad och bara att prova choklad gjord olika kakaobönor och från olika platser. Vilken skillnad i smak det kan vara från böna till böna.


Det finns mycket mer på mässan än bara mat, glass, choklad och bakverk.

Det finns även all form av utrustning för en restaurang man kan tänka sig behöva.

Och det mesta i porslinsväg man kan tänka sig. Så vi botaniserade även lite bland fat, skålar och tallrikar. Hittade en fin stekhäll för att ha på spisen eller för grillning ute, hade varit perfekt att göra smashburger på.


En liten video från dagarna på GastoNord.

Comments


bottom of page