Kärleken till ost – en resa genom världens smaker och märkligheter
- Jessica Lycker
- Oct 17
- 2 min read
Ost är en av världens äldsta och mest älskade delikatesser – ett resultat av mänsklig nyfikenhet, tålamod och ibland… ren galenskap. Från Frankrikes eleganta brie till Italiens berömda mögelostar, och ända hem till Smålands varma ostkaka, har osten en självklar plats på bord världen över.
Världens ostländer – en smakresa
Frankrike har över 400 officiella ostsorter. Charles de Gaulle sägs ha utbrustit:"Hur kan man styra ett land som har 246 sorters ost?"En rimlig fråga – särskilt om man någon gång stått framför en fransk ostdisk och försökt välja.
Italien är ostens teater. Parmesan, mozzarella och gorgonzola har sina trogna fans, men det finns även ostar som kräver lite extra mod – som Casu Marzu, den ökända sardiska fårosten som ”mognar” med hjälp av levande larver. Den har till och med förbjudits i EU, men älskas ändå av entusiaster för sin intensiva smak. Många som besökt Disgusting Food Museum i Malmö känner nog igen den – en av världens mest beryktade ostar!
Nederländerna är ett av världens mest ostälskande länder och exporterar otroligt stora mängder ost. Här föddes Gouda – en av världens mest sålda ostar – tillsammans med klassikern Edamer. Holländarna tar sin ost på största allvar: redan på 1600-talet fanns särskilda ostmarknader i städer som Alkmaar och Edam, där man än i dag kan se traditionella ostvågar och handslag för att sluta affärer. Gouda har dessutom en egen festival varje sommar där tusentals osthjul fyller torget som ett gult hav.
Schweiz ger oss gruyère och emmentaler – ostar som bokstavligen smälter samman med landets bergiga själ. Här föddes också fondue, en nationalrätt som egentligen bara är ett genialt sätt att dela glädje, bröd och smält ost runt samma gryta.
Sverige, vårt eget ostland, bjuder på både vardag och fest. Västerbottensost till pajen, prästost till smörgåsen – och förstås den älskade smålandsostkakan, en dessert med hjärta och historia.

Ost i maten – från Litet Kök
Du som älskar ost hittar många rätter hos oss där osten förhöjer smaken eller får utrymme att stå i centrum. Här ser ni några osträtter hos Litet Kök - Holsbybrunn.
Kanapéer
Krustader med ädelostcréme och fikonmarmelad
Bakad chèvre med honung och nötter
Förrätter
Bruschetta med vitlök, tomater, basilika och mozzarella
Matmuffin med västerbottenost och tomatsallad
Gräddstuvad silverlök på toast med parmesan och tomat
Stekt halloumi med chilihonung och minisallad
Varmrätter
Ugnsbakad rotselleri, potatiskaka, haricot verts, jordärtskockspuré och rödvinssås
Ostsfylld potatiskaka eller potatisgratäng
Gratänger och pajer där västerbottensost skapar den perfekta gyllene ytan.
Caesarsallad
Desserter
Litet Köks Tiramisu
Cheesecake med vanilj och citrus

Kuriosa för ostälskare
I USA firas National Cheese Day varje år den 4 juni.
Den dyraste osten i världen heter Pule och görs av åsnemjölk från Serbien – den kostar över 10 000 kronor per kilo!
I England sägs vissa ostar vara så gamla att de fått egna namn och nästan betraktas som familjemedlemmar.
Hoppas att ni uppskattat lite fördjupning i ostarnas värld!
Andreas & Jessica






Comments