top of page
nr01 logga litetkök white black.png

Pssst... Det var valnötter och massor av bladspenat i "köttfärssåsen" idag...

Något som verkligen är gott, så är det en #Bolognese som fått stå och puttra i all evighet och speciellt med hemmagjord #pasta till. Men ibland vill man få in lite annat nyttigt och bra till både stora och små, något som även är bra för vår jord. Jessicas egenskapade pastarätt har fått två fyror vid middagen idag och vår son trodde dessutom att det var kött i!

I vårt hem försöker vi äta vegetariskt några dagar i veckan. Detta började vi med 2012 då vi började med en köttfridag i veckan. Sen har det bara ökat och intresset för vegetarisk och vegansk mat är stor hemma hos oss och det genomsyrar även Litet Kök.


Idag delar vi med oss av ett fantastiskt enkelt recept som Jessica skapat. Denna mat är full med magnesium, järn, kalium. Du kan läsa mera om valnötter längst ned i detta blogginlägg.

R E C E P T [För Fyra] r å v a r o r

5 dl valnötter

6 vitlöksklyftor 1 msk oregano

1 msk basilika

1 msk rosmarin

1 msk timjan 1 msk paprikakrydda 2 lagerblad

3 dl passerad tomat

2 msk tomatpuré 1 lök 2 selleristjälkar

2 mindre morötter eller en stor

En halv påse bladspenat Olivolja efter behov (behövs en hel del)

Salt och peppar efter smak

Pasta för fyra

Samt Italiensk musik i högtalaren, kolla in vår Spotifylista "Pasta Tunes". https://open.spotify.com/playlist/74aHvZITVPwvZLgVCtyaUP?si=6e105e69e79040c1

s t e g f ö r s t e g

1 Sätt på pastavatten och salta.

2 Skär morötterna, sellerin, löken smått eller mixa i en matberedare. När det är klart så lägg över dem i en tallrik.

3 Mixa valnötterna tills de blir rejält mixade, men inte så att de blir som mjöl. Häll över dem i en skål.

4 Häll i mycket olivolja i stekpannan och stek morötterna, sellerin och löken som du mixat eller skurit smått. Riv ned tre vitlöksklyftor.

5 När lök/selleriblandningen reducerats och löken blivit något genomskinlig så lägger du i kryddor och valnötterna. Tillsätt mer olivolja så det inte bränner fast i botten. 6 Häll i passerade tomater, bladspenaten, tre vitlöksklyftor och ca 1/2 - 1 dl vatten i en stark blender och mixa tills färgen är brun och bladspenaten är mixad ordentligt. Häll i bland valnötterna och lök/selleriblandningen. 7 Underkoka pastan något, så att den får gotta till sig med såsen.

8 Låten röran puttra och smaka av. 9 Lägg i pastan i grytan/stekpannan med såsen och lägg i lite riktigt smör.


Njut!


O M V A L N Ö T T E R

h i s t o r i a o c h n u

I sydvästra Frankrike har man hittat rostade valnötsskal vid neolitiska platser när man gjort utgrävningar. Det indikerar att man ätit valnötter i minst 8000 år.


De forna grekerna tros ha börjat med att odla valnötsträd och vid medeltiden odlades valnötsträd i till och med England.


Numera odlas valnötter i många länder och det blir cirka 1,5 miljoner ton på ett år.


Kina är världsledande producent följt av USA, Iran och Turkiet. Inom Europa är de största odlingsländerna Ukraina, Rumänien, Frankrike och Italien.


b r a f ö r

Valnötter innehåller mycket näring och energi. De innehåller mycket nyttigt fett och fibrer. De har ett högt innehåll av järn (som behövs för att blodets upptagning och transport av syre ska fungera normalt). Kalium som kroppen använder för att reglera blodtrycket. Sedan har det en hel del andra bra näringsämnen i sig, som vitaminet B6, magnesium, folat och omega-3 Ha en fin dag! Andreas & Jessica

bottom of page