top of page
nr01 logga litetkök white black.png

På äventyr bland renar, snö och ishotell.

Det är nått visst med naturen och miljön när man kommer norrut. Att se orörd natur så långt ögat kan nå och att kunna ta del av den. Det är rent fantastiskt.

Snötäckta fjäll och milsvida skogar är inget vi ser här i Småland så ett miljöombyte då och då gör gott för sinnet.

Vi hade några saker på vår lista som vi ville uppleva. Att bo en natt på ishotellet i Jukkasjärvi, vandra i Abiskos nationalpark, se renar, lära oss om samisk historia och njuta av naturen.


En flygtur från Kalmar till Arlanda och sedan vidare till Kiruna blev starten på vår resa till de nordligare breddgraderna i vårt avlånga land.


Vi började med en liten biltur till det omtalade Ishotellet som ligger i Jukkasjärvi precis utanför Kiruna.

Det finns ett permanent ishotell och ett som byggs upp varje år och ligger precis intill det som alltid står där.


Det var i det förstnämnda vi skulle spendera en natt, i ett rum som kallades "kameleont-rummet" för det pryddes av en stor isskulptur av just en kameleont. Det fanns även annan vacker iskonst och ett bord och stolar i detta kalla material. Det var en speciell atmosfär och väldigt vackert i hela rummet.

Det är spännande att vistas i ett rum som håller sig på minus fem grader hela tiden.

Som tur var fanns ett varmutrymme med både bastu, badkar och toalett bakom isrummet.


Innan det var dags att sova i det kallaste hotellrum vi någonsin vistats i så åt blev det middag i deras restaurang. Den var däremot inte kall eller gjort av is, utan en vanlig hederlig restaurang. Det kändes som att man inte kan Norrland utan att äta Kalixlöjrom och renstek så just det fick det bli till middag.


Innan vi återvände till hotellrummet så blev det stopp vid isbaren där de serverar allehanda drycker i glas gjorda av is. Fläderdrycken var riktigt god. På tal om glas gjorda av is, snacka om miljövänligt, naturen tillverkar, vi använder och sen får naturen tillbaka sin is. Perfekt kretslopp.


Åter i vårt rum så blev det värmande bastubad i varma delen innan vi greppade sovsäckarna och gick in till det iskalla rummet för en god natts sömn.

En härlig upplevelse och vi stannade kvar till sista minuten innan utcheck och sedan drog vi vidare på vårt äventyr.


Eftersom vi var i renarnas hemtrakter så hittade vi en liten gård med tillhörande museum där man kunde fika och vistas bland dessa fina djur. Vi matade och klappade på renarna gick en liten rundtur och läste om samisk historia och lärde oss att bland annat att samerna delar in året i åtta årstider, vilken kändes mer logiskt än att bara ha fyra. Vi läste och lärde oss lite om om samisk religion och hantverk. Det var väldigt intressant och lärorikt.


Turen gick vidare till Kiruna för att checka in på nästa hotell, dock ett varmt sådant denna gången. Vi passade på att titta på kyrkan som är en unik byggnad och väldigt vacker sådan. Som måste flyttas på i och med att hela staden flyttas. Så det var nog första och sista gången vi såg kyrkan där den står nu.


Dagen efter blev det en tur till den fantastiska nationalparken i Abisko. Vi tog en kortare promenad där och njöt av naturen, snön, bergen och vattnet. Vi ser fram emot att återvända hit på sommaren så vi kan besöka den omskrivna sjön "Trollsjön".


På det hela taget var det en väldigt härlig och givande resa och vi kommer absolut att besöka Kiruna med omgivning igen.


F E M B Ä S T A 1. Landskapet och all snö (även om det var lite snö när vi var där). 2. Upplevelsen på ishotellet. 3. Kiruna och lära sig om flytten och hur det ska gå till. Kul att prata med de som bor där och hur det påverkar dem. 4. Nutti Sámi Siida - Att få möjligheten att vara nära renarna och lära sig om samernas liv. Vi tyckte om att de har åtta årstider istället för fyra. 5. Maten och servicen på "Mommas Steakhouse" i Kiruna. Helt klart största överraskningen under resan. Slog alla andra restauranger med både genuinitet och service.


Något annat fantastiskt var att "Litet kök" föddes på flyget på vägen hem.Comments


bottom of page