top of page
nr01 logga litetkök white black.png

Nötsmör i all enkelhet hos Litet Kök i Holsbybrunn

"Pekannötter och hasselnötter i en synnerligen härlig synergi"

Nötsmör är så enkelt och så gott att använda till så mycket i köket. Dessutom innehåller de underbara nötterna så mycket gott för kropp och knopp.


Idag gjorde vi nötsmör på pekannötter och hasselnötter, vi tillsatte en matsked kokosolja för att kokosolja är en superfood utan dess like precis som nötter.

R E C E P T r å v a r o r

250 gram ekologiska pekannötter

50 gram ekologiska hasselnötter

2 msk ekologisk och kallpressad kokosolja

En liten gnutta havssalt om man önskar.


s t e g f ö r s t e g

1 Sätt på ugnen på 200 grader

2 Häll över nötterna på en plåt och sätt in dem i ugnen 5-7 minuter. Håll koll på dem, så de inte blir brända. Värmen i nötterna släpper ut den naturliga oljan i nötterna.

3 Häll över nötterna i en snabb matprocessor eller mixer.

4 Mixa nötterna och häll i kokosoljan och salt om man önskar. Man behöver inte smälta kokosoljan då oljan smälter på de varma nötterna.

5 Mixa tills du får en jämnt smör och häll upp det i en ren burk.

a n v ä n d t i l l

Använd ditt nötsmör till overnight oats, gröten, på mackan, äppelpajen, kakor, doppa frukt i, smoothies, i thaimiddagen eller i rawbollarna.


O M P E K A N N Ö T T E R h i s t o r i a

De härliga pekannötterna är kanske inte den nöt som vi använder allra mest i vårt avlånga land. Pekannötter kommer från #Pekanhickoryträdet som är ett träd som är släkt med valnötsträdet. Kanske inte helt förvånande om man tittar på utseendet på dessa två nötter.


Trädet har sitt ursprung från USA och började växta längs Mississippifloden. Indianer förökade pekanträden till och med till Illinois och södra delen av Iowa. Efter Amerikanska inbördeskriget så började flera sorter av pekannötter att säljas. I delstaten Georgien finns det flest kommersiella odlare i USA.


Att Pekannötpaj härstammar från USA är kanske inte så konstigt då träden kommer därifrån. Det första receptet på #Pekannötpaj dök upp i Texas på 1870 - 1880-talet. Det absolut första receptet som liknar dagens pekannötpaj publicerades i en kyrklig välgörenhetskokbok i ST. Louis och var inskickad av en kvinna från Texas.


b r a f ö r

Pekannötter är bra för tarmarna och eftersom pekannötter är rika på kostfiber så hjälper det till att får en bra rytmisk rörelse i tarmarna. Tänk på att dricka tillräcklig vätska per dag för att få glädje av dessa fibrer. Dessa nötter är fulla av #Magnesium, magnesium är viktiga föra våra celler, vårt skelett och muskler.


Dessa magiska nötter innehåller också flest antioxidanter av alla nötter och är en av de fetaste nötterna. Det nyttiga fettet hjälper till att reglera kolesterolvärdena.

#Zink är en annan mineral som det finns mycket av i pekannötterna och Zink är bra för vår hjärna, våra ben, våra muskler, njurar och lever. Den livsviktiga mineralen är viktig för att vårt immunförsvar ska fungera korrekt. Ha en fin dag! Andreas & Jessica

Comments


bottom of page