top of page
nr01 logga litetkök white black.png

En höstlig helg på ön Ivön i Skåne

Vi tycker om och uppskattar att upptäcka nya platser och se nya saker. Vi brukade resa utomlands ett par gånger varje år och även om det är roligt, lärorikt och bildande att se andra länder så finns det oerhört mycket att upptäcka här hemma i Sverige. Alltifrån att vara i naturen till att se fler av våra städer.

Vi tycker som sagt om att vistas i naturen och vandra i skog och vildmark. Så, när vi bestämde med några nära vänner att ha en helg tillsammans så kom först tankarna på att åka till Helsingborg och besöka Söderåsens nationalpark. Vi ville vandra i och njuta av höstens färger i ett vackert lövskogstäckt landskap såhär i slutet av oktober.


Vi sökte efter boende via #Airbnb, något som vi gjort många gånger men hittade inget som passade oss just i den trakten. Vi tittade vidare på andra platser runtomkring och hittade då Skånes största ö, Ivö, som ligger i nordöstra Skåne.

Där, mitt på ön hittade vi mysig, modern och fin stuga som hade det vi behövde. Plus en utomhuspool. Det är lite lyxigt. När vi kom fram på fredagskvällen så satt vi i poolen och njöt av värmen från vattnet och känslan av en stjärnklar himmel ovanför oss. Det var helt magiskt.


Ivö har en naturreservat som heter "Ivö klack" och till stor del består av bokskog så det passade oss perfekt. Ivö klack är även ett utomhusmuseum med mycket information om dels platsen men också bland annat industrin som fanns där i början av 1900-talet när de bröt kalksten och kaolin. Man kan också hitta fossiler om man letar noga i det gamla brottet.


Vi vandrade ned i det gamla kalkbrottet och såg de lämningar som finns kvar efter industrin där, sedan gick vi längs stigar och njöt av naturen, bokskogens höstlöv och vattnets strandkant. Det blev dock inget badande även om vi gillar att bada även när det är kallt.

Efter en pastasallad till lunch begav vi oss vidare till en annan del av naturreservatet som heter "Ugnsmunnarna" på öns västra sida. Det är några speciella kalkgrottor som ligger längs vattnet och är lite häftigt att se. Det skulle tydligen finnas gott om fossiler också men tyvärr hittade vi inga.


Lördagen avslutades med middag i Sölvesborg, på restaurang "Salvatores med Påhlssons" som vi gärna besöker när vi är i närheten. Den drivs av en fantastisk krögare vi lärt känna när han hjälpte oss att arrangera vårt bröllop.

Har ni vägarna förbi Sölvesborg så rekommenderar vi att ni äter där.

Vi skapade även en video från helgen! Ha en fin dag! Andreas & Jessica

Comments


bottom of page