top of page
nr01 logga litetkök white black.png

"Därmed är pasta en ren lycka, därmed basta"

Om det är något som de flesta älskar så är det pasta och allt härligt i det Italienska köket. Det går att förändra i all oändlighet och det finns så många olika pastasorter. Penne är perfekt för en härligt god pastasallad med riktigt fin olivolja. Även Conchiglie är en perfekt pasta för pastasallader eller såsiga pastarätter. Men att göra egen pasta från grunden är ändå alltid kung i ett kök. När vi har catering med lasagne gör vi pastaplattor från grunden och inget slår det. Vanligt vis gör vi egen Fettuccine, Pappardelle eller Tagliatelle när vi gör egen pastadeg hemma. En skillnad på dessa är bredden på pastan.


Det enkla kan vara så gott och jag [Jessica när jag tog en buss från Bergamo till San Pellegrino i Italien och hamnade på en inhemsk italiensk restaurang. Jag beställde "Sugo di Pomodoro" en enkel pastarätt med tomatsås. Den var magisk att avnjuta vid floden som rinner igenom San Pellegrino.


San Pellegrino är förövrigt otroligt gott bubbelvatten och mineralvattnet som börjar sin resa i Valle Brembana-bergen och tar trettio år att rinna långsamt ner till källan i San Pellegrino.


"Nu tillbaka till pastan!"

Det här med pasta har "Pasta grannies" i fingrarna och det är magiskt att se hur de skapar "lorighittas" med kärlek. Tidigare åts lorighittas bara under helgdagar och det tar lång tid att laga. Kanske får prova det en gång.

Grundrecept pastadeg 4 portioner: -4 dl durumvetemjöl -2 st ägg -1 dl vatten -1 msk olivolja -salt Gör så här: -Häll upp mjölet i en hög mitt på ett bakbord, skärbräda eller köksbänk. -Gör ett hål i mitten av mjölet. -Lägg i äggen, oljan och saltet i mitten av mjölet. -Vispa lätt med en gaffel så att allt blandar sig. Fös lite av mjölet i vätskan åt gången, så att inte allt rinner ut över ytan. -Tillsätt lite vatten så du arbetar in alla mjöl i degen. -Knåda degen tills den blir härligt mjuk och tänjbar. -Tillslut formar du degen till en liten boll och plastar in den. -Låt pastadegen vila 1 - 2 timmar i rumstemperatur. Om man gör pastadeg på enbart ägg och inte vatten, så ska pastadegen vila längre. Då ska den vila i ca 6 timmar.

" Det är viktigt att pastadegen får vila. Under tiden den vilar och sussar så absorberas vattnet av mjölet och glutentrådarna slappnar av och det ger en stark, smidig och rullbar deg"

När pastadegen har fått vila är det dags att göra pasta:

-Dela degen i tre lika stora delar. -Tillsätt mjöl på underlaget. -Platta degen så att det är lättare att använda degen i pastamaskinen.

-Kör plattorna i pastamaskinen på den grövsta läget. Sen kör du plattorna igen och igen på de tunnare lägena. Gör detta minst tio gånger tills degen är riktigt tunn. -Låt gärna degen vila ett tag efter att den har blivit lång och "utkavlad" av pastamaskinen. -I sista steget byter du tillsatsen till det du önskar. -Kör sedan igenom degen och får ett fantastiskt resultat. -Låt pastan torka lite innan du kokar den i kokande saltat vatten i 1-3 minuter. Det går fort att få pastan klar.

Jag tänkte precis avsluta med att skriva "Tack o lov att Marco Polo lärde italienarna om pasta", men när jag sen googlade och läste på hemsidan "Om världens historia". Där lärde jag mig att det förmodligen bara är en myt att Marco Polo skulle få äran för vår kära pasta i Italien.


Tydligen så hade Italienarna ätit pasta långt innan Marco Polo kom hem 1295 från sin upptäcktsresa i Kina.

"Men när han 1295 kom hem till Venedig, efter att ha tillbringat ett tjugotal år i Österlandet, gav han ut en bok om sina äventyr. I den berättar han att man vid den kinesiske härskaren Kubilai khans hov åt ett slags nudlar, förmodligen tillverkade av rismjöl eller brödfrukt. - Sara, Om världens historia Läs hela artikeln här

Men hur det än var så är vi många i världen som blir lyckliga av pasta och en som blir galet lycklig av pasta är ingen mindre än Benjamin Ingrosso. Det är fantastiskt och se hur pasta är en del av hans liv.

Avslutar vårt lilla blogginlägg med en länk till Mauri Hermundsson videoklipp på sin kanal "Uppdrag mat", där tre personer tävlar i att laga den bästa pastan. Benjamin fick ynka 50 svenska riksdaler, tror du att han lagade den godaste pastan? Kika och se efter! Ha en fin dag! Andreas & Jessica #Holsbybrunn #Vetlanda #Catering #LitetKök #Lunch #Takeaway #Pasta #Pastalover #MarcoPolo #EatPrayLove #Pastadeg #Pastadough #Italien #Italy #Kitchen #LoveForPasta #BenjaminIngrosso #Mauri #UppdragMat #Bergamo #SugoDiPomodoro #PastaGrannies #Lorighittas #MarcoPolo #Pellegrino #SanPellegrino #LyckaMedPasta

Comments


bottom of page